U15/13

TRÄNINGSPASS 2

INOMHUS

av

Andreas Gisselman (läs mer...)

Träningspasset är avsett för en träningsgrupp bestående av

16 utespelare och 2 målvakter

UPPVÄRMNING 1

10 minuter

Passning, dribbling och löpning i kvadrat (1)

U15 13 I 2 1 fotbollsbibliotek.se

• Dribbling
  • Passningsspel

• Placera ut två plintar.
  • Dela upp spelarna i två lag.
  • Målvakterna genomför tillsammans ett målvaktsspecifikt uppvärmningsprogram.

Anvisningar

• Spelarna vid startpunkterna startar aktionen genom att dribbla mot mitten och passa (med hjälp av plinten) till sin medspelare.
  • Därefter löper passningsspelaren och dribblar bollmottagaren vidare till nästa position.
  • Nästa aktion startar återigen med en dribbling.
  • Efter 5 minuter skiftar startpunkterna och allt genomförs åt det andra hållet.

Tips

• Uppmuntra spelarna att inkludera finter i sina dribblingar.
  • Låt spelarna komma underfund med hur de bör spela bollen till plinten.

UPPVÄRMNING 2

10 minuter

Passning, dribbling och löpning i kvadrat (2)

U15 13 I 2 2 fotbollsbibliotek.se

• Dribbling
  • Finter utan motstånd

• Strukturen från "Uppvärmning 1" behålls.
  • Målvakterna genomför tillsammans ett målvaktsspecifikt uppvärmningsprogram.

Anvisningar

• Spelarna vid startpunkterna startar aktionen genom att dribbla mot mitten och passa (med hjälp av plinten) till sin medspelare. De förflyttar sig sedan i riktning mot bollmottagaren.
  • Bollmottagaren spelar ett väggspel med passningsspelaren.
  • Nästa aktion startar återigen med en dribbling.

Tips

• Uppmuntra spelarna att inkludera finter i sina dribblingar.
  • Låt spelarna komma underfund med hur de bör spela bollen till plinten.

HUVUDÖVNING 1

20 minuter

Spel på tredje spelare och väggspel

U15 13 I 2 3 fotbollsbibliotek.se

• Bollmot/medtagning

• Strukturen från "Uppvärmning 2" behålls.
  • Avlägsna plintarna och ersätt dem med två målvakter.

Anvisningar

• Spelare A dribblar en liten bit i riktning mot målvakten och passar sedan till honom, så att han kan ta med sig bollen med det första tillslaget mot den andra sidan.
  • Målvakten passar med det andra tillslaget till spelare B och spelare A erbjuder sig till spelare B.
  • Spelare B spelar ett väggspel med spelare A.
  • Därefter spelar spelare B till målvakten med det andra tillslaget.
  • Målvakten tar med bollen med det första tillslaget mot andra sidan och passar med det andra tillslaget till spelare C.
  • Efter varje aktion går spelarna vidare till nästa station.
  • Övningen sker 10 minuter åt höger och 10 minuter åt vänster.

Tips

• Uppmana spelarna att spela en enkel boll till målvakten.
  • Vid väggspelet bör spelarna vara uppmärksamma på om medspelaren befinner sig i korrekt position. Det innebär att spelaren med bollen måste fördröja aktionen om bollmottagaren inte befinner sig i en optimal position.
  • Tillåt målvakten, som en variation, att ta bollen med händerna och rulla den till nästa spelare.

HUVUDÖVNING 2

20 minuter

Spel på långdistansspelare och väggspel

U15 13 I 2 4 fotbollsbibliotek.se

• Bollmot/medtagning

• Strukturen från "Huvudövning 1" behålls.

Anvisningar

• Spelare A dribblar en liten bit i riktning mot målvakten och spelar ett väggspel med honom.
  • Därefter passar spelare A med det andra tillslaget till spelare B1 som spelar ett väggspel med spelare B. Spelare B1 spelar sedan bollen, med det andra tillslaget, till målvakten.
  • Målvakten spelar bollen direkt i spelaren B:s löpväg. Spelare B passar i sin tur med det andra tillslaget till långdistansspelare C.
  • Spelare C1 spelar ett väggspel med spelare C.
  • Efter varje aktion går spelarna vidare till nästa station (A till B1, B1 till B, B till C1).
  • Spelare D, den sista spelaren i varje runda, dribblar sedan till startpunkten.
  • Övningen sker 10 minuter åt höger och 10 minuter åt vänster.

Tips

• Uppmana spelarna att spela en enkel boll till målvakten.
  • Vid väggspelet bör spelarna vara uppmärksamma på om medspelaren befinner sig i korrekt position. Detta innebär att spelaren med bollen måste fördröja aktionen om bollmottagaren inte befinner sig i en optimal position.

SLUTÖVNING

2 x 15 minuter

Systemövning 5-mot-0+MV med avslut

U15 13 I 2 5 fotbollsbibliotek.se

• Systemövning 5-mot-0+MV
  • Avslut

• Placera spelarna enligt grafiken.

Anvisningar

• Den här systemövningen, som utspelar sig på en mindre yta än vanligt, utförs med två centrala anfallare.
  • Spelare A och A1 är ytterbackar - B och B1 centrala mittfältare - C och C1 yttermittfältare - D och D1 central anfallare.

Övning1: Spelarna med röda västar.

• Spelare A passar med det andra tillslaget till spelare B och genomför ett väggspel med honom.
  • Med det tredje tillslaget spelar han till spelare C, som sedan passar med det andra tillslaget till spelare B som erbjudit sig.
  • Spelare B passar med det andra tillslaget till långdistansanfallaren D1.
  • Spelare D1 lägger upp bollen för spelare D som avslutar på mål. Därefter startar samma aktion från andra sidan (A1).

Övning 2: Spelarna med blå västar.

• A spelar till den mötande kortdistansanfallaren, som passar till C.
  • C passar därefter till B, som tar med sig bollen framåt och avslutar på mål efter att ha spelat ett väggspel med D1.

Tips

• Låt spelarna, om det är möjligt, starta på sina vanliga positioner. Låt de senare prova på andra positioner.
  • Förtydliga för spelarna att det är viktigt att stämma av med varandras rörelser. Vid behov, frys situationen och korrigera spelarna.
  • Utveckla olika passningskombinationer tillsammans med spelarna.

TILL TRÄNINGSPASS 3

TILL TRÄNINGSPASS 1