U15/13

TRÄNINGSPASS 7

UTOMHUS

av

Andreas Gisselman (läs mer...)

Träningspasset är avsett för en träningsgrupp bestående av

16 utespelare och 2 målvakter

UPPVÄRMNING 1

En annorlunda jonglering

U15 13 U 7 1 fotbollsbibliotek.se

• Bollarbete
  • Koordination

• Markera fyra kvadrater.
  • Placera ut ett elvamannamål.
  • Dela upp spelarna i två lag.
  • Samtliga spelare har en boll.
  • Målvakterna genomför tillsammans ett målvaktsspecifikt uppvärmningsprogram.

Anvisningar

• Spelarna jonglerar inom kvadraten de befinner sig i. Samtidigt bör de både undvika kroppskontakt med de andra spelarna och att lämna sin kvadrat.

Under jongleringen måste spelarna lösa olika "tankeuppgifter", t ex:

• Räkna alla bollkontakter högt (1, 2, 3, 4, 5...).
  • Ge varje bollkontakt en bokstav ur alfabetet (A, B, C, D, E...).
  • Starta varje gång från 0 och addera sedan. Således kan t ex en bollkontakt med höger ben adderas med 1, en med vänster ben med 2 och en med övriga kroppsdelar med 3 (1, 3, 6...). Spelarna måste räkna högt.
  • Starta varje gång på 30 och subtrahera. Således kan t ex en bollkontakt med höger ben subtraheras med 1, en med vänster ben med 2 och en med övriga kroppsdelar med 3. Spelarna måste räkna högt.

Tips

• Eftersom spelarna får betydligt sämre koordinationsfärdigheter till följd av sina "tankeuppgifter", kommer inte jongleringen att fungera som de är vana vid. Uppmuntra, på grund av detta, spelarna att hela tiden försöka igen och förklara tydligt för dem att övningens syfte inte är att få dem att se ut som "tekniskt värdelösa".

UPPVÄRMNING 2

Olika teknikkvadrater

U15 13 U 7 2 fotbollsbibliotek.se

• Bollarbete
  • Dribbling

• Strukturen från "Uppvärmning 1" behålls.
  • Målvakterna genomför tillsammans ett målvaktsspecifikt uppvärmningsprogram.

Anvisningar

• Spelarna utför tekniska moment enligt tränarens anvisningar. Samtidigt försöker de både att undvika kroppskontakt med de andra spelarna och att lämna sin kvadrat.
  • Tränaren ger varje kvadrat olika tekniska moment.
  • Efter ca 2 minuter skiftar alla spelare till en annan kvadrat genom att jonglera bollen och samtidigt lösa den "tankeuppgift" som tränaren tilldelat dem.

Tips

• Beroende på spelarnas kunskapsnivå kan "tankeuppgiften" göras lättare eller svårare.

HUVUDÖVNING 1

10 minuter

Beslut vid avslut - Lätt eller svårt (1)

U15 13 U 7 3 fotbollsbibliotek.se

• Passningsspel
  • Bollmot/medtagning
  • Avslut

• Placera ut ett andra elvamannamål.
  • Markera startpunkter (blå konor).
  • Markera dribblingsmål framför startpunkterna (röda konor).
  • Markera tre korridorer framför varje mål.

Anvisningar

• En spelare vid någon av startpunkterna dribblar till dribblingsmålet och spelar, i det ögonblicket som han passerar dribblingsmålet, en passning till den startande spelaren centralt framför målet.
  • Spelaren framför målet kan välja om han vill ta en lättare väg (A) eller en svårare väg (B) fram till avslutet.
  • Samtliga spelare som är placerade framför målet genomför två avslut efter varandra (en passning från vänster och därefter en passning från höger) och ställer sig sedan sist i ledet i sin grupp.
  • Efter 5 minuter skiftar spelarna på utsidan position med spelarna framför målen.

Tips

• Uppmuntra spelarna att avsluta med ett stort risktagande.

HUVUDÖVNING 2

20 minuter

Beslut vid avslut - Lätt eller svårt (2)

U15 13 U 7 4 fotbollsbibliotek.se

• Passningsspel
  • Bollmot/medtagning
  • Avslut

• Strukturen från "Huvudövning 1" behålls.

Anvisningar

• Spelarna vid någon av startpunkterna genomför ett väggspel och spelar sedan en passning till spelaren framför målet.
  • För varje mål som görs genom korridor A erhåller spelaren en poäng och för varje mål som görs genom korridor B, två poäng.
  • Vilket lag lyckas göra flest poäng?

Tips

• Den här övningen handlar inte om att komma till så många avslut som möjligt - utan om att ha kvalitet på hela aktionen.
  • För att bedriva en meningsfull lagtävling, är det viktigt att se till att aktionerna startar samtidigt på bägge sidor.

SLUTÖVNING

2 x 20 minuter

7-mot-7 med ytterspelare

U15 13 U 7 5 fotbollsbibliotek.se

• Försvarstaktik
  • Anfallstaktik

• Markera en spelplan.
  • Fyra ytterspelare (två per lag).

Anvisningar

• Övningen startar med att målvakten i det anfallande laget passar till en ytterspelare.
  • De bägge ytterspelarna i "försvarstredjedelen" hjälper till i speluppbyggnaden.
  • De bägge ytterspelarna i "anfallstredjedelen" försöker att spela en "avgörande" passning, precis som i Huvudövning 1 och 2.
  • Efter att ett mål gjorts, fortsätter spelet från målvakten vars lag släppt in målet.
  • Efter att en boll gått utanför, startar spelet återigen från målvakten i det andra laget.
  • Skifta ytterspelare inom regelbundna tidsintervaller.
  • Om ett mål görs direkt efter en "avgörande" passning från en ytterspelare i anfallstredjedelen, erhåller laget tre poäng.
  • Om ett mål görs utan en "avgörande" passning, tilldelas laget ett poäng.
  • Vilket lag lyckas göra flest poäng?

Tips

• Om det är möjligt, coacha inte under spelet.
  • Använd den korta halvtidsvilan för att ge tips.

TILL TRÄNINGSPASS 8

TILL TRÄNINGSPASS 6