U11

 

Barn i den här åldersgruppen har redan gjort sina första erfarenheter inom fotboll och befinner sig i övergången mellan lek och lärdom. De går därmed igenom en betydelsefull personlighetsutveckling. Tränaren bör ha i åtanke att han inte längre tränar småbarn.

Barn, i åldern 9 - 11 år, utmärker sig genom följande egenskaper och uppvisar följande förhållningssätt:

 

LIVLIGA OCH LEKFULLA

Den här åldersgruppen har fortfarande ett stort rörelsebehov. Rörelsebehovet och deras naturliga lekfullhet är som gjorda för en träning med många rörelsemoment. En lekfull träning motiverar alltid de unga fotbollsspelarna.

 

VETGIRIGA OCH PRESTATIONSINRIKTADE

Barnen vill ständigt lära sig nya saker. De vill visa att de förstår och att de behärskar nya kunskaper. Små framgångar skapar stor glädje. Tränaren bör inte snåla med beröm.

 

MYCKET TÄVLINGSINRIKTADE

Barnen är fortfarande mycket tävlingsinriktade och visar därför hög motivation under träningens gång. De är alltid med på noterna när det kommer till små tävlingar, där de får möjligheten att mäta sig med andra. Det är viktigt att tränaren ser till att alla får känna sig framgångsrika då och då.

 

SJÄLVFÖRTROENDET STÄRKS OCH KONCENTRATIONSFÖRMÅGAN ÖKAR

Barnen blir allt mer uppmärksamma. De kan lättare följa korta förklaringar och uppfattar situationer på spelplanen annorlunda. Självförtroendet stärks och motiverar dem att använda sig av det de har lärt.

 

SER UPP TILL FÖRBILDER

Internationella stjärnor är deras stora förbilder. De vill spela på deras positioner, kunna dribbla lika bra som dem och göra så många mål som möjligt. Tränaren kan använda sig av de här förbilderna för att förklara vissa saker: "Messi dribblar inte bara utan passar också till sina medspelare."

 

FYSIK OCH PSYKE I HARMONI

Barnen har sin kropp allt mer under kontroll och vet hur de ska använda den. De har ett balanserat psyke som tillåter dem att nå enastående framgångar när det gäller teknik och koordination.

 

Ditt fotbollsbibliotek.se